Osteopathie Bij Gynaecologische Klachten

Veel vrouwen kampen met gynaecologische klachten welke in sommige gevallen een diepgaande impact hebben op de kwaliteit van leven van deze vrouwen. Toch wordt er weinig over gesproken en zijn de behandelopties in de reguliere geneeskunde beperkt al dan niet met meerdere onprettige bijwerkingen. 

Osteopathie biedt een zachte, maar krachtige, benadering om niet alleen de symptomen, maar ook de onderliggende oorzaken van deze klachten aan te pakken en kan daarom op non-invasieve wijze een positieve bijdrage leveren aan gynaecologische problemen. 

In dit artikel lees je hoe osteopathie kan helpen bij het behandelen van gynaecologische klachten, als aanvulling op een reguliere behandeling of als non-invasieve methode voordat er wordt overgegaan op meer invasie behandelopties. 

H1. Wat zijn gynaecologische problemen? 

Gynaecologische klachten verwijzen naar problemen of aandoeningen die gerelateerd zijn aan het vrouwelijke voortplantingssysteem. Deze kunnen een breed scala aan symptomen en condities omvatten, variërend van mild tot ernstig, die invloed hebben op de gezondheid en het welzijn van vrouwen. Hieronder vind je een lijst van veelvoorkomende gynaecologische klachten:

  • Menstruatiepijn
  • Onregelmatige menstruaties
  • Premenstrueel syndroom (PMS) 
  • Pijn tijdens of na het penetratieve seks
  • Menopauze klachten zoals: vaginale droogheid, irritaties, verzakking of incontinentie klachten
  • Vruchtbaarheidsproblemen
  • Polycysteus ovariumsyndroom (PCOS)
  • Endometriose
  • Uteriene fibromen
  • SOA’s 
  • Bekkenbodem disfuncties, zoals een te gespannen bekkenbodem, verzakking(en) van de bekkenorganen
    of incontinentie klachten
  • Restricties door een spiraal
  • Lichen Sclerosus


H2. Wat is osteopathie?

Osteopathie is een vorm van manuele therapie die zich richt op het herstellen van de balans en harmonie in het lichaam door bewegingsverliezen vrij te maken. Bewegingsverliezen kunnen ontstaan door een scala van oorzaken, vaak door een overbelasting op de systemen. Ben je bijvoorbeeld een roker, dan zijn er in de meeste gevallen restricties vindbaar rondom de longen en het middenrif. Ook een spiraal, zwangerschap of ingrepen in het bekken kunnen leiden tot restricties in het bekken gebied. 
Deze restricties kunnen leiden tot bewegingsverlies van het bindweefsel rondom de organen, bloedvaten, zenuwen, gewrichten, pezen, spieren en zelfs de huid. 
Des te meer rigide een regio wordt, des te meer het haar compensatie mogelijkheden verliest en daardoor tot klachten in dat gebied kan leiden. Tevens beïnvloedt deze restrictie op den duur de mobiliteit en de functie van het gehele lichaam. 

Doordat osteopathie zich niet enkel focust op het bewegingsapparaat, maar juist ook op de fascia, het brein, het zenuwstelsel, de doorbloeding, de organen en het lymfesysteem, heeft het daarbij ook invloed op de algehele fysiologie, immuniteit en hormoonhuishouding, waardoor het een positieve impact heeft op de algehele gezondheid. 

 

H3. Hoe kan osteopathie helpen bij gynaecologische klachten?

Een osteopaat heeft een ruime toolkit voor het behandelen van alle structuren in het bekken (en de rest van het lichaam), waardoor het een belangrijke invloed uitoefent op lokale structuren in het bekken, alsmede alle structuren buiten het bekken die een invloed uitoefenen op de functionaliteit van het bekken. 

Je bekken bestaat ten eerste uit de botten en gewrichten die het bekken vormen, je bekkenbodem (die dan weer bestaat uit drie lagen) en de bekkenorganen die genesteld zitten in je bekken. Ook is het bekken verbonden met andere structuren waaronder de bovenliggende organen (de darmen bijvoorbeeld), de bilspieren en de heup-gewrichten. 

Wanneer er bewegingsverliezen zijn in één van al deze structuren, heeft dit direct een invloed op alle andere structuren. Eigenlijk is het dus heel logisch dat het lichaam daarom altijd in haar geheel moet worden onderzocht en behandeld. 

Stel, je hebt spanning rondom je baarmoeder (we weten dat bij veel vrouwen de baarmoeder naar links is gekanteld), dan kan dit leiden tot klachten en kan osteopathie met verschillende technieken (zowel uitwendig als intern) deze spanning behandelen, zodat de doorbloeding en mobiliteit van deze regio verbeterd. Of je bekkenbodem is te gespannen, waardoor je pijn hebt met vrijen, moeite hebt met uitplassen of bil/stuit klachten ervaart, we kunnen dan ook weer de bewegingsverliezen die de oorzaak zijn van deze spanning vrijmaken, zodat de functie van je bekkenbodemspieren verbeterd. 

Het kan daarbij ook zijn dat structuren elders in het lichaam een rol spelen in de tot standkoming van gynaecologische klachten. 
Zo kan een gespannen middenrif, een overbelast spijsverteringskanaal, overgewicht of zelfs een blokkade in je voet, een invloed uitoefenen op de beweeglijkheid van je bekken. Het is dan nodig om ook deze structuren vrij te maken. 
Samengevat helpt osteopathie bij:

  • Het optimaliseren van de bloedcirculatie en drainage, wat de functie van de structuur verbeterd. 
  • Het verbeteren van de motiliteit en mobiliteit van verschillende structuren waaronder de bekkenbodem en bekkenorganen, wat kan leiden tot pijnverlichting, minder spanning en een beter functie van deze structuren. 
  • Het stimuleren van de algehele vitaliteit van het lichaam. 

 

H4. Voor wie is osteopathie geschikt?

Osteopathie is geschikt voor vrouwen van alle leeftijden die te maken hebben met een breed scala aan gynaecologische klachten. Het is een veilige behandelingsoptie voor bijna alle gynaecologische klachten en kan daarom tevens op veilige wijze worden ingezet in combinatie met andere therapieën.

Last van gynaecologische klachten? Plan Een Afspraak In.